Kiss Gy. Zsófia & Szőllősi András

Tango y Alma & Budakeszi Rathauskeller


– Andris, akkor azt írom magunkról és a táncról, hogy együtt 12 éve tangózunk, de Te már 22 éve Götz Andreával a TangoYAlmában és előtte néptánc én meg állandóan balett meg modern de már 7 éve együtt tanítunk tangót a Budakeszi Rathauskellerben, és jó néhány közös szám született, ami tangó de mégsem az..
– Jó! Azt leírod, hogy nagyon szeretünk táncolni??
– Persze.  :)

Szerk. megj.
Azt hiszem, hogy ez lenne talán a legrövidebb leírás, ahol Andrásról például túlzás nélkül regényeket lehetne írni.
Az első ami eszünkbe jut, hogy Szőllősi Andris tagja az Orquesta Típica Budapest tangózenekarnak nagybőgősként, de az is, hogy előadásokban, táncelőadásokban koreografál tangót és nemcsak tangót és még sorolhatnánk…

Budakeszi rathuskeller

2015.-ben  megnyílt Budakeszin a Rathauskeller és azóta Budakeszi kulturális életének megkerülhetetlen színterévé vált az intézmény.
Zsófi és András péntekenként tart argentin tangó tánctanfolyamokat kezdő és haladó szinten.

tango-szollosi-andris-zsófi

Cím: Budakeszi, Fő u. 177, 2092
Facebook: Budakeszi Rathauskeller
Web: Budakeszi Rathauskeller

Tango Y alma

Egy kis múltidéző leírás a Tango y Alma milongáról és oktatási helyszínről Szőllősi András és Götz Andrea vezetésében. A Tango Y Alma milonga és tánciskola jelenleg szünetel, de a nagy hagyományokra való tekintettel, fontos említést tenni róla.

Forrás: milonga.hu – Leírás Götz Andreáról és Szőllősi Andrásról.

1987-ben tettük meg az első tánclépéseket a Budai Táncklubban, ahol később a Botafogo Táncegyüttes megalakulásánál is bábáskodtunk mint alapitó tagok. A formációs versenyeken kivül standard kategóriában is versenyeztünk 1992-ig. Közben jópár más műfajt is kipróbáltunk a flamencótól az afrón át a steptáncig amig 1993-ban eljutottunk az argentin tangóig.
Mivel akkortájt Magyarországon nem nagyon volt tangóhoz értő tánctanár, egyenesen Buenos Aires-ig utaztunk, hogy autentikus tangót tanulhassunk. 1995 őszétől egy éven át jártuk a Buenos Aires-i milongákat és táncórákat.
A köznép által táncolt stílus mindig is közelebb állt a szívünkhöz mint a színpadi tangó, igy tudásunk nagy részét is az utca emberétől szereztük: idősebb (vagy fiatalabb) uraktól, hölgyektől lestük el a stílust és a lépéseket. Órákat is vettünk többek között Aurora és Jorge Firpotól, Rubén Terbalcától, Indiotól, Graciéla Gonzalestől, Jorge Rodrigueztől, Marta és Luis canyengue tanároktól.

Azóta többször (vágyainkhoz mérten nem elégszer) visszatértünk Buenos Airesbe illetve a tangó másik otthonába, Montevideoba, hogy feltöltődjünk. András főszereplésével egy film is készült az uruguayi tangóéletről Domingeando címmel.
Az argentin tangóban az improvizációt és a pár harmonikus együttmozgását tartjuk a legfontosabbnak.

Az argentin tangó egy városi néptánc, élő szórakozási forma. András magyar néptáncos tapasztalataiból is merítve a lépések tanításán túl a pontos vezetésre és a jó hangulatra fektetünk hangsúlyt a tangó órákon, amit a szerda esti milongánk előtt tartunk 18.00h-tól.

Félénk vagy gyorsan haladni vágyó (leendő) tangósoknak magánórát is adunk.

Web: Tango y Alma​