csontos katalin & gáspár lászló

Tango Camino Budapest

csontos katalin

Már gyerekkoromban menthetetlenül elköteleztem magam a tánc műfaja mellett. Némi klasszikus balett és három év néptánc után a társastánc került előtérbe: egy nagyváradi táncklub tagjaként számos formációs produkcióban, illetve versenyen vettem részt. Egyetemi tanulmányaim alatt is folyamatosan kerestem a lehetőségeket a tánc általi önkifejezésre, így például 2000-ben Németországban, Bochumban egy amatőr mozgásszínházi előadásban szerepeltem Shakespeare: Vihar című művének adaptációjában.

Az argentin tangóra 2008-ban találtam rá – vagy talán inkább a tangó talált rám? Egy társastánc est előtt tartott bevezető tangó óráról egyenes út vezetett Bajor Gábor és Lakos Anikó tanfolyamaira, melyek később kiegészültek a Tango y Alma tanárai, Szőllösi András és Götz Andrea, valamint Kulik Johanna óráival. A pár évig Budapesten élő argentin tanárpárostól, Cristian Duarte-tól és Lilach Mor-tól, valamint Czidor Katalintól és Bogdán Tihamértól is sokat tanultam.

Európa különböző városaiban és persze a Budapesten rendezett tangófesztiválok rendszeres résztvevőjeként többek között olyan neves argentin mestereknél fejleszthettem tudásomat, mint Sebastian Arce, Mariana Montes, Horacio Godoy, Magdalena Gutierrez, Carlos Espinoza, Noelia Hurtado, Fernando Sanchez, Ariadna Naveira, Fausto Carpino, Stephanie Fesneau, Gianpiero Galdi, Maria Filali, Jonathan Saavedra, Clarissa Aragon, Antonella Terazzas. Tánctanárként is elengedhetetlennek tartom, hogy folyamatosan fejlesszem magam és megismerjem más tanárok látásmódját. A tangó kiegészítéseként rendszeresen pilates-ezem.

2013-ban adódott először a lehetőség, hogy átadhassam másoknak is az „én tangómat” Budapesten Gáspár László, Erdélyben pedig Szeghalmi Endre oldalán. Jelenleg a Tango Camino Budapest és a BTC Senior Tangó tanáraként oktatok Gáspár Lászlóval és havi rendszerességgel Nagyváradon a Feeling Dance Tánciskolában. Óráinkon a baráti, oldott légkör mellett az első lépés, hogy kialakítsuk a táncpartnerek közötti kapcsolatot, bizalmat, egymásra hangolódást. Ezen felül fontosnak tartjuk az egyszerű, közérthető magyarázatokat, a sok gyakorlást és az egyénre szabott tanácsokat, segítséget szükség esetén. De a lényeg, hogy te is megtaláld a „te tangód”.

Gáspár lászló

Kata Laci Savoy Garden 1

Tizenévesen versenyszerűen atlétizált.
Egyszeres ifjúsági magyar bajnok, ifjúsági országos csúcstartó (távolugrás) és háromszoros ifjúsági válogatott volt.
1995-ben Spanyolországban egy neves flamenco táncos óráira iratkozott be. Órák után a “menők” ott maradtak salsázni. Itt csapta meg a tánc „szele”.
Hazaérve egy nagyon jó és humoros tánctanár, Koltai Ottó bácsi társastánc óráira kezdett járni. 1997-ben folytatta a társastánc tanulást az Oktogon Táncstúdióban Tóth Attilánál és Kulik Johannánál. Ők ismertették meg az argentin tangóval is.

Az 1998 elején indult első budapesti milonga, a Tango y Alma látogatója kezdettől fogva. Emellett 2002 és 2003 között versenytáncolt standard táncokban. Partnerével a „C” osztályig jutottak.
2003-tól az Argentin Tangó Táncszínház táncosaként számos táncelőadásban részt vett. Táncolt az „Évszakok Buenos Airesben”, a „Tango Express” és a „Lélekhúrok” előadásain, illetve több budapesti és vidéki fellépésen.
A Táncszínházzal tanított is, kezdő órákat tartott színházi partnerével.
Számos külföldi és hazai tangó fesztiválon, workshopon vett részt és képezte tovább magát (Belgrádi Tangó Fesztivál, Amszterdami Tangomagia Fesztivál, Isztambuli Tangó Fesztivál, Danubiando Fesztivál, stb.). 2010 óta tart rendszeres tangó órákat, jelenleg aTango Camino Budapest és a BTC Senior Tangó csoportjaiban.

“A tangóban az egymásra és a zenére való ráhangolódás, a szavak nélküli beszélgetés, a vezetés-követés harmóniája vonz. Épp ezért a tánc mindig improvizáció, csak arra a pillanatra és alkalomra jellemző.
Szeretném másoknak is átadni azt az örömet, amit a zenével és a partnerrel való harmónia megtalálása jelenthet.”

Tango Camino Budapest

Egy hely, ahol kikapcsolódhatsz a mindennapos mókuskerékből, egy jókedvű befogadó közösség, akik mindig szívesen látnak, ha arra jársz szerdánként 19:00-21:00 között a Kmety György u. 15-ben. Ha pedig kifejezetten a senior (50+) csapatot erősítenéd inkább, akkor csütörtökönként 17:00-19:00 között a Budai Tango Club-ban, a Szondi u. 98B-ben. 

Tango Camino Budapest FB. oldal: Tango Camino Budapest