Bernadett BULYÁKI & Levente NAGYKÁLDI

sin Palabras, Savoy Garden budapest

Bulyáki bernadett

Bulyáki_Bernadett

Bulyáki Bernadett

A tánc kiskorom óta elemi erővel vonzott. Mindkét szülőm táncolt, én pedig 8 évesen kezdtem magyar néptáncot tanulni. Az általános iskola felső tagozatát már néptánc szakon kezdtem, majd később a miskolci Avas, majd Szinvavölgyi Néptáncegyüttesben gyarapítottam tudásom. Ez meghatározó élményt adott számomra, és megerősítette bennem, hogy táncművészeti pályára lépjek. Érettségi után tanulmányaimat a Szemere Bertalan Művészeti Intézetben végeztem, megismerkedve a különféle táncstílusokkal. A gyakorlati órák a Miskolci Nemzeti Színházban zajlottak, ezért már az iskolaévek alatt több darabban szerepeltem.

A záróvizsga után 2000-ben felvettek a budapesti Talentum Kulturális Fórum tánckarába, ahol a Rábay stílusú néptánc mellett operett előadásokban is szerepeltem.
2001-ben felvételt nyertem a Duna Művészegyüttesbe, ahol 13 évig dolgoztam főállású táncművészként. Az együttesben lehetőségem nyílt a néptánc mellett több más táncstílust is megtanulni, és színpadon alkalmazni az előadások során. Nagy kedvencem a kontakt, a kortárs stílusok, de táncoltam nagyon sok nemzet táncát és balettet is.
Volt szerencsém kiváló koreográfusokkal, művészekkel együtt dolgozni, mint pl. Bozsik Yvett, Mihályi Gábor, Kovács Gerzson Péter, Mucsi János, Mándy Ildikó, Fodor Katalin, Juhász Zsolt s még sokan mások. Az együttessel végigturnéztam az egész világot, eljutva az Amerika Egyesült Államokba, Kínába és még sok más országba.

Az argentin tangóval 2012-ben ismerkedtem meg közelebbről. 2013-ban találkoztam Leventével, majd 2014 óta Levente táncpartnereként és szervezőpartnereként, később tanártársaként dolgozom a tangóban. A tanításban sokféle táncból és tánctechnikából merítek, és így a tangótanításhoz is mély, megbízható alapokat közvetítek. A tangótanítás során egyik legfontosabb feladatomnak tartom a helyes tartás megtanítását és használatát.

„A tangó vonzás és létszükséglet. A táncpaletta különböző stílusai közül a legkülönlegesebb. Teljes mértékű önkifejezésre ad lehetőséget. Testileg-lelkileg gyógyít, energizál, inspirál, hatása az élet szinte minden területén jelentkezik. A tangó olyan szerelem, amivel az életet nemcsak megélni lehet, hanem határtalan távlatokban magasabb szintre emeli annak minőségét.”

Nagykáldi Levente

Nagykáldi Levente

A tánc és a zene a kezdetektől örök szerelem volt, és mindig is az lesz számomra. Mindkettőt már kisgyermek korom óta magamba fogadtam, hiszen szüleim kiválóan zenéltek és táncoltak is. 1982 óta táncolok, a nyolcvanas években standard és latin-amerikai táncokat, magyar néptáncot és történelmi magyar táncokat tanultam az akkori táncszakma egyik nagy öregjétől: Guller János tánctanár-koreográfustól, a Táncművészeti Főiskola elődintézményének tanárától a Postás Táncegyüttesben. 1976-tól tanultam zongorázni és szolfézst, majd 1984-től orgonálni kiváló akadémiai tanároktól. Ezek mellett több mint 15 évig énekeltem öt kórusban, az egyikkel szólamvezetőként végigturnéztam Európát, gitároztam, furulyáztam, sőt még trombitáltam és zenét is szereztem. Tanítottam zongorát, zeneelméletet és összhangzattant is.

A 90-es évek első felében néhány évig akrobatikus rock-and-roll-t táncoltam, majd ezután visszatértem a standard és latin-amerikai táncokhoz, a legnagyszerűbb mesterem a karizmatikus kisugárzású Parragh József hatszoros profi magyar bajnok volt, akitől rengeteget tanultam a tánc szellemi és lelki feléről is, ami meghatározó lett számomra a későbbiekben. 1998-től tanítottam társastáncokat.

Az argentin tangóval 1998-ban kerültem kapcsolatba: szerelem volt első látásra, és rögtön elhatároztam, hogy megtanulom ezt a gyönyörű táncot. Azonban akkor még annyira a társastáncokban voltam benne, hogy nem sok időm maradt a tangóra. Csak évekkel később fogtam neki igazán a tangó tanulásnak, és 2005 óta foglalkozom szinte kizárólag az argentin tangóval. 2005-től kezdve a mai napig több mint negyven híres argentin mestertől és más neves tanároktól tanultam Európa-szerte. Vallom, hogy a tanulásnak soha nem lehet vége, a tangóban a határ a csillagos ég. 2008-ban kezdtem tangót tanítani, 2010 óta tartok csoportos órákat.

2010-ben Spanyolországban elvégeztem egy alapos és részletes argentin tangó DJ képzést, amelyet a legjobb Buenos Aires-i DJ-k tartottak. Tangózene- és tangótánc-történettel is sokat foglalkoztam, rengeteg első kézből származó információt kaptam a Buenos Aires-i tangóakadémián tanító barátaimtól, valamint argentin és európai tangózene gyűjtőktől, neves DJ-ktől. Zenészként és táncosként 2010-től tanítom a tangózene értelmezését és a tánccal való kifejezését a Zeneízlelő órák és praktikák, valamint a Zenetechnika workshop-sorozatok alkalmával. Több tangózenekar elindulását, fejlődését segítettem Magyarországon és külföldön is, 2013-ban Lettországban lelkes fiatal akadémiai zenészekből létrehoztam és útjára indítottam egy teljesen új tangózenekart. Több magyar népszerű tangó DJ-nek segítettem és konzultáltam velük a DJ karrierjük indulása időszakában.

A tangótanítás mellett 2007 óta szervezek sokféle hazai és nemzetközi tangós rendezvényt és eseményt: 2007 óta szervezek milongákat, 2010 óta szervezem péntekenként a Milonga sin Palabrast Toncsival és Bernadett-tel. Velük együtt főszervezőként és alapítóként évente három nemzetközi tangómaratont szervezek Budapesten 2011 óta: a Primavera Budapest, az Amor en Budapest és a Royal Budapest Tango Marathonokat. Ezek mellett dolgoztam a Danubiando Tango Fesztiválok szervezésében, alapító szervezője voltam az első magyarországi tangómaratonnak: a Noches de Hungria Tangó Marathonnak, melyben jelenleg már nem dolgozom. Lettországban alapító főszervezője voltam a Castello de la Musica Tango Marathonnak, és Spanyolországban évekig alapító társszervezője voltam a Sol de Invierno International Tango Meeting fesztiválnak. Sok workshopot, milongát, koncertet és fellépést szerveztem Budapesten 2007 óta, különféle neves argentin és más híres tanárokkal, és rengeteg neves külföldi DJ-t hívtam meg Magyarországra a milongákon, marathonokon, fesztiválokon játszani.

Zenészként és táncosként a zene értelmezését és a tánc során a testünkkel való kifejezését, interpretálását állítom a teljesen szabad és improvizatív tangó tanítása középpontjába. Ehhez kapcsolom a megfelelő tangótechnikákat, melyek kéz a kézben járnak a zene értelmezésével. Mindennek következménye a lépések helyes megválasztása, a kiváló vezetés és követés, a legmagasabb egység megélése a tangó által. Vallom, hogy a tangó esszenciája, hogy a tánc közben egységben legyen és egységben maradjon a látható valóságban a férfi, a nő és a zene, a bensőnkben pedig a lélek, a szellem és a test. A tangó szabad: bármit megtehetsz, csak közben őrizd meg az egységet. Erre a nagyszerű kalandra hívom és várom tanítványaimat is.

sin Palabras, savoy Garden

Bernadett és Levente hosszú évek óta tartanak zeneiség és középhaladó órákat a Milonga sin Palabras előtt. 

Fb: sin Palabras